L'entorn

Àger és un preciós poble del Pre-Pirineu català, situat a la Vall d'Àger, entre la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana.

Els visitants trobaran un entorn que combina cultura, traducció, natural i gastronomia.

Descobreix-ho!

Què veure?

Visita al conjunt monumental de Sant Pere

Al punt més alt d'Àger hi ha el conjunt monumental de Sant Pere amb la Col·legiata i el castell. És un recinte fortificat que barreja estil romànic i neogòtic. Va ser construït al segle XI durant la reconquesta de la Vall d’Àger.

Ja al segle XIV es va començar a construir el castell i la insigne església de la col·legiata, i finalment, al segle XV sota el mandat del comte Pere d’Urgell es va construir el Claustre.

Visita a l'Ermita de la Mare de Déu de la Pedra

Aquesta ermita, situada a 1075 metres d´alçada, és tot un símbol de la Serra de Montsec. Va ser construïda el 1179, aprofitant les roques de la muntanya i incrustada-hi, es va convertir en el santuari marià més important de la Vall d'Àger. Els visitants gaudiran d´unes vistes increïbles a tota la vall, a la Serra de Monclús ia la comarca de la Noguera.

Visita al Parc astronòmic del Montsec

El Centre d’Observació de l’Univers (COU), situat al municipi d’Àger i gestionat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), és un gran multiespai lúdic i és un referent a Catalunya en la docència i la divulgació de l’astronomia i les ciències de l’espai. El COU és un nexe d’unió entre el públic i el coneixement científic, acostant el visitant a l’apassionant món de la ciència i al descobriment de l’entorn del Montsec.

Las Actividades

Vol en Parapent:

És una de les millors zones del món per a la pràctica d'aquest esport on s'han realitzat campionats internacionals del nivell més alt. També hi ha la possibilitat de fer un bateig de vol per als més aventurers.

Vol amb Ala Delta:

La Vall d'Àger va ser un dels primers llocs del nostre territori on es va començar la pràctica d'aquest esport i continua sent una de les zones de referència.

Caiac en aigües tranquil·les:

Estem situats al mig de 2 dels embassaments més espectaculars de Catalunya, a l'oest al pantà de Canelles amb el seu meravellós congost de Mont-rebei. I a l'est per l'embassament de Camarasa amb el Congost del Doll.

Rutes en BTT:

Tenim marcats 460km de camins per Btt s amb rutes de diverses dificultats per poder gaudir al màxim de la nostra Vall.

Escalada:

El Calcari de la Serra de Montsec, en fa una de les millors zones per a la pràctica de tot tipus d'escalades (clàssica, esportiva).

Espeleologia:

La serra de Montsec té les dues cavitats més profundes del nostre territori i és una de les zones amb més concentració de cavitats.

Senderisme:

La Vall d'Àger i la serra de Montsec ofereixen multitud de rutes per gaudir al màxim de tots els racons més peculiars.

Visites Culturals:

El visitant podrà gaudir d´un ampli ventall de visites culturals com la visita al Centre d´observació de l´univers (únic al´estat), rutes per les esglésies i ermites romàniques de la zona, rutes ornitològiques…

Parc Astronòmic del Montsec

Tant de dia com de nit, l'experiència de visitar el Parc Astronòmic del Montsec és sempre enriquidora.

Aquest observatori astronòmic es troba al Montsec, on diuen que es pot observar un dels cels més nets i menys contaminats de Catalunya i de tot Europa.

La visita comença per l'edifici central del Centre d'Observació de l'Univers que acull una exposició permanent que engloba els diversos àmbits destacats del COU, on evidentment l'astronomia, però també la geologia, la fauna i la flora de l'entorn del Montsec hi tenen un paper primordial.

Tot seguit el visitant pot gaudir de l'Ull del Montsec", un planetari multimèdia digital amb una cúpula mòbil de 12 metres de diàmetre, on es projecta un espectacle audiovisual.

A la nit es completa la sessió amb una explicació del firmament i una obertura posterior de la cúpula per observar el cel real i identificar, amb l'ajuda d'un monitor especialitzat, alguns dels elements més destacats de la nit.

Finalment, tant de dia com de nit es visita el Parc de Telescopis. De dia s'observa el sol i de nit, la lluna, els planetes, les nebuloses…

Localizació

Casa Cal Carameler
Carrer La Coma, 6
25691 Àger (Lleida)